DOLAR32,1840% 0.15
EURO35,0400% 0.16
STERLIN41,1345% 0.22
FRANG35,3050% 0.37
ALTIN2.425,69% -0,16
BITCOIN67.805,59-1.091

Deprem bölgelerinde şiddet gören kadın nereye gidecek?

Mor Çatı, deprem bölgesinde şiddete uğrayan kadınların başvuracağı mekanizmaların bir an önce oluşturulması gerektiğini ve bu konuda kadınların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma Tarihi :
Deprem bölgelerinde şiddet gören kadın nereye gidecek?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadın ve çocukların güvenliğini incelemek üzere deprem bölgesine gitti.

Mor Çatı, bölgede yaptıkları incelemelerde kadın ve çocukların önlem amaçlı diğer şehirlere tahliye edildiği, ancak sığınak ihtiyacı olduğunda başka ile nakli gerçekleşene kadar kadınların güvenliğini sağlayabilecek mekanizmaların olmadığını bildirdi.

Deprem bölgelerindeki kadın sığınma evlerinin durumlarını da araştıran vakıf, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na konuyla ilgili sorular yöneltti anca bakanlık sorulara yanıt vermedi.

Vakıf deprem bölgelerindeki incelemelerine dair şu değerlendirmede bulundu:

“ÇOĞU SIĞINAK HAFİF YA DA ORTA HASARLI”

“Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olarak deprem sonrası deprem bölgesindeki illerde kadınların ne gibi ihtiyaçları olabilir, şiddete maruz kalan kadınlar için neler yapılabilir, gerekli mekanizmalar ne durumda, önleyici ne gibi çalışmalar yapılabilir sorularına cevap aramak ve ihtiyaçları görmek, çalışmalarımızı bu bilgiler ışığında planlamak üzere deprem bölgesine ziyaretlerde bulunduk.”

“Diyarbakır’dan başlayarak Malatya, Adıyaman, Pazarcık-Kahramanmaraş Merkez, İslahiye/Gaziantep, Defne-Samandağ-Antakya/Hatay olmak üzere 5 ile ziyaretlerimiz oldu. Bu noktalarda gönüllü olarak çalışan kadın örgütleri, kimi sivil toplum örgütleri ve ilgili kamu kurumları ile görüşmeler gerçekleştirdik.”

“Bölgedeki çoğu sığınağın hafif ya da ağır hasarlı olduğuna dair bilgi aldık. Alınan hasarlar ve olası artçı depremler nedeniyle önlem amaçlı sığınaklardaki kadın ve çocukların güvenle diğer şehirlere tahliye edildiği paylaşıldı. Deprem bölgesindeki illerde belirsiz bir süreliğine sığınak çalışması yürütülmeyeceği, sığınak ihtiyacı olan kadınlar için de diğer illere yönlendirme yapılacağı paylaşıldı.”

“TEDBİR ALINMAZSA ŞİDDETE MARUZ KALMA OLASILIKLARI ARTACAK”

“Deprem bölgesinde bir biçimde yaşamını sürdürmeye devam edebilen kadınların, şiddete maruz kalmalarının önüne geçmek için çalışmalar yapılmadığı müddetçe şiddete maruz kalma olasılıklarının arttığını söyleyebileceğimiz gibi deprem öncesinde şiddete maruz kalan tedbir kararları bulunan kadınların olduğunu ancak deprem sonrasında ihtiyaç halinde tedbir kararı aldırmak, tedbir kararlarını uzatmak, sığınak talebinde bulunmak gibi sebeplerle başvurabilecekleri mekanizmalara erişimin oldukça güçleştiğini öğrendik.”

“Bölgede pek çok resmi kurum ağır hasar sebebiyle tahliye edilmiş, il içindeki başka bir binada toplanmış durumdaydı. İllerde tüm düzenin alt üst olduğunu şu süreçte, kadınlar bulundukları yerde ve kendi koşullarında ilk aşamada güvenle başvuracağı yetkiliyi çadır kentlerde bulabilecek durumda değildi.”

“KADINLAR BİR AN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMELİ”

“Kolluk kuvvetlerinin merkezleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, baro, adliye, hastane gibi şiddete maruz kaldığında başvurma ihtiyacı duyabileceği resmî kurumlara toplu taşıma vb. imkanlarının olmaması sebebiyle ulaşma imkanı kısıtlı olsa da ulaşma imkanı olan binaların yerinde olmaması ve kadınların bu binaların nerede olduklarını bilmemesi sebebiyle desteksiz kalabilecekleri durumda olduğunu söyleyebiliriz.”

“Kadınların sığınak ihtiyacı söz konusu olduğunda ise başka bir ile nakli gerçekleşene kadar güvenliğini sağlayabilecekleri mekanizmaların henüz geliştirilemediğini görmüş olduk. Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.” (ANKA)